Pieczenie i dekorowanie tortów może stanowić prawdziwą, kulinarną sztukę. Doświadczeni cukiernicy potrafią wykonać niesamowite arcydzieła w postaci wypieków. Na szczególną uwagę zasługują torty kilkupiętrowe, ślubne lub na inną specjalną okazję. Są one wykonywane zwykle na zamówienie przez doświadczonych cukierników lub przez osoby dla których tworzenie wypieków jest prawdziwą pasją. Natomiast niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem czy jesteś doświadczonym cukiernikiem przydadzą Ci się odpowiednie narzędzia, ułatwiające wykonanie tortu lub ciasta. W tym artykule dowiesz się jakie są akcesoria do tortu, które warto poznać.
Podstawowe akcesoria do tortu
Żeby upiec najprostszy tort nie potrzebujesz wymyślnych narzędzi. O ile mikser, wałek czy wagę kuchenną posiada niemal każda gospodyni domowa to istnieje jeszcze wiele innych i mniej znanych przyrządów kuchennych.
Podstawowe akcesoria do tortu, które warto poznać gdyż z pewnością ułatwią Ci pracę to m.in.:
- ranty – dostosowane do wielkości tortu,
- tortownica – opcjonalnie zamiast rant,
- talerz obrotowy,
- papierowe podkłady,
- nóż strunowy,
- szpatułka.
Jest to absolutna podstawa, której możesz nie mieć w swojej kuchni, a w którą warto się zaopatrzyć przed przystąpieniem do pieczenia i dekorowania tortu.
Akcesoria do dekoracji tortu
Samo upieczenie tortu nie jest tak skomplikowanym zadaniem, jak jego udekorowanie. Najpierw pieczemy biszkopt i przekładamy masą. Jednak żeby tort prezentował się wyjątkowo należy zadbać o odpowiednią dekorację. W tym przypadku wszystko zależy od naszej pomysłowości i wyobraźni.
Bardzo popularne jest tynkowanie tortu, które polega na pokryciu całości wypieku kremem. Aby równomiernie rozprowadzić krem potrzebna będzie tzw. packa – metalowa lub plastikowa. Ponadto jeśli chcemy wykonać tort w danej kolorystyce to możemy zastosować odpowiedni barwnik spożywczy do kremu. Do wyboru jest bardzo dużo, różnych barw. Kolejnym bardzo przydatnym narzędziem jest rękaw cukierniczy. Za pomocą rękawa możemy stworzyć różne wzory lub napisy. Dużym powodzeniem cieszą się obecnie kwiaty do dekoracji tortu. Możemy zdecydować się na kwiaty suszone lub świeże i jadalne. Niezawodnym sposobem na dekorację będą również świeże lub liofilizowane owoce. Najprostszym z kolei rozwiązaniem będzie zwykła, gotowa posypka do ciast. Zamiast posypki dobrze sprawdzi się również masa cukrowa do koronek lub ozdób cukierniczych.
Narzędzia do dekoracji tortu
Dekorowanie tortu jest trudnym zadaniem, zwłaszcza gdy nie zajmujemy się zawodowo cukiernictwem. Dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne narzędzia, które ułatwią nam wykonanie każdej dekoracji. Poniższa lista przedstawia najbardziej przydatne narzędzia do dekoracji tortu:
- wykrawaczki do ozdób o różnych kształtach – kwadrat, prostokąt, koło lub łza,
- wykrawaczki do kwiatów, owoców lub form 2D,
- pistolet do masy cukrowej lub rękaw cukierniczy,
- zestaw do wycinania pasków lub wstążek.
Wszystkie wymienione akcesoria do tortu z pewnością pozwolą stworzyć prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki.